Najpiękniejsze zamki i rezydencje w Polsce
|
08-23-2011, 01:44 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 08-23-2011 01:50 PM przez borek.)
|
|||
|
|||
Najpiękniejsze zamki i rezydencje w Polsce
Za najpiękniejszy polski zamek ( poza Wawelem naturalnie ) uważam zamek w Łancucie. To moim zdaniem jedna z najpiękniejszych rezydencji magnackich w Polsce. Tego roku spędzałam wakacje w Polsce i miałam okazją ją akurat podziwiać.
Zamek słynie z przepięknych wnętrz mieszkalnych oraz fantastycznej kolekcji pojazdów konnych. Do najważniejszych sal naleńą: sala balowa jadalnia wielka sala kolumnowa teatr dworski galeria rzeźb No i oczywiście nie można zapomnieć o przepięknym parku, który otacza rezydencję. Tutaj możecie wirtualnie zwiedzić zamek http://www.zamek-lancut.pl/pl/ZamekDzisiaj/Ekspozycje |
|||
09-22-2011, 01:47 PM
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 07-05-2013 11:09 AM przez podrozniczka666.)
|
|||
|
|||
RE: Najpiękniejsze zamki i rezydencje w Polsce
to bardzo piękny zamek! ja lubię także średniowieczne ruiny, uwielbiam Jurę Krakowsko-Częstochowską, szlak Orlich Gniazd...mój ulubiony obiekt na tej trasie to Olsztyn pod Częstochową.
|
|||
02-07-2012, 11:12 AM
|
|||
|
|||
To kawałek jury,ale znam ten zamek. Wg mnie piękniejszy jest w Ogrodzencu- gdzie mamy cały kompleks oraz legendę o duchu. Każdy z nich ma swój urok oraz historię,warto odwiedzić je wszystkie.
|
|||
12-05-2012, 11:44 AM
|
|||
|
|||
Zapraszam was do Dębna tam znajduje się piękny zamek
last minute 2013 |
|||
12-14-2012, 12:53 PM
|
|||
|
|||
Ja ostatnio widziałem fajne Pałace koło Krokowej na pomorzu. Miejscowość chyba Łętowo i Gradkowice polecam. Wogóle fajne tereny.
Sopot to moje miasto, a w nim polecam Apartamenty Sopot |
|||
03-14-2015, 09:53 AM
|
|||
|
|||
Witam, chciałabym pod tym wątkiem przedstawić moją propozycję tras zwiedzania pałaców i rezydencji w Warszawie.
- Warszawskie rezydencje królewskie i - Warszawskie założenie pałacowo-parkowe. zapraszam do odwiedzenia strony http://www.poznajwarszawe.com/, tam są też inne propozycje i szczegóły. Polecam nawet jeśli nie szukają Państwo przewodnika i chcą zwiedzić Warszawę samemu. Na stronce opisałam miejsca warte zobaczenia. Polecam gorąco Wilanów... pałac, park... piękne miejsce... moje ulubione Pozdrawiam serdecznie |
|||
03-19-2015, 09:40 AM
|
|||
|
|||
Takich miejsc jest co najmniej kilka,ale na pewno wyróżnić należy tutaj zamek Królewski w Warszawie,Pałac w Wilanowie oraz magiczny Wawel w Krakowie,gdzie bardzo chętnie zawsze wracam,to taka pierwsza trójka
|
|||
05-04-2015, 02:11 PM
|
|||
|
|||
Mnie bardzo podobał się zamek w Książ na Dolnym Śląsku wybudowany chyba w XIII w.
|
|||
05-22-2015, 02:45 PM
|
|||
|
|||
zamek Krzyżtopór pod Kielcami. cudo!
|
|||
06-11-2015, 01:23 PM
|
|||
|
|||
Do czołowej trójki zapomnieliście dodać także zamek w Malborku,który moim zdaniem jest zdecydowanie najładniejszy,zachowany w dobrym stanie i przyciąga co roku wielu turystów. Na drugim miejscu Łańcut a na samym końcu Wawel
|
|||
« Starszy wątek | Nowszy wątek »
|
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości